CAFEAUA ŞI SANATATEA

Posted: December 23, 2011 in cafea
Tags: , , , , ,
         CAFEAUA ŞI SANATATEA
1 Cafeaua şi aportul de substanţe nutritive
Cafeaua este o băutură cu zero calorii (nu conţine substanţenutritive energetice), fiind favorită persoanelor ce vor să-şi menţinăsilueta. Conţine o suită de substanţe care-i asigură aroma şi gustul particular şi contribuie la completarea necesarului uman de băuturi cusubstanţe minerale şi microelemente ca: fierul, potasiul, magneziul şimanganul.Un studiu realizat în Ţările de Jos, constată că 5 cafele de 125 ml,făcute din 40 g de cafea măcinată, acoperă 10% din necesarul de fier alorganismului, 26% din potasiu, 12% din magneziu şi 10% din mangan plus 8-6% din cupru şi crom. În ce privesc vitaminele, cafeaua este unfurnizor important de niacină, o vitamina din grupul B, care esterăspunzătoare de aportul de energie. În plus, cafeaua mai conţine micicantităţi de vitamine: riboflamina, acid pantotemic, vitamina E, vitaminaC şi vitamina B6.Persoanele ce beau mai multa cafea, acoperă şi necesarul de lichideal corpului.
2 Cafeaua şi metabolismul
Desigur, stimulează pozitiv metabolismul, datorită efectuluidenumit „efect termogen”. De această calitate pot profita persoanele cu plus de greutate, consumând câteva ceşti de cafea în cursul zilei, înspecial când ţin o dieta cu număr redus de calorii.Efectul termogen, nu este decât o stimulare de a elimina grăsimiledin corp, datorită cafeinei. Consumul de cafea, poate contribui la pierderea în greutatea sau la menţinerea ei la nivel potrivit. Iată şi unuldin motivele pentru care oamenii trecuţi de o vârstă, nu vor să renunţe laobiceiul de a se bucura de cafeaua dimineţii, considerând-o ca pe o curăde menţinere a tinereţii.

3Cafeaua şi sportul
Proprietatea cafeinei de a activa combustia lipidelor din corp şi dea contribui prin aceasta la aportul energetic al corpului. Cafeina creştenivelul adrenalinei, măreşte tensiunea musculară şi capacitatea decontracţie a muşchilor.Studiile din ultimii ani artă că înaintea întrecerilor sportive,consumul de cafea are efect pozitiv la atleţi şi sprinteri. În plus cafeinastimulează respiraţia, volumul pulmonar fiind exploatat eficient.
4Cafeaua şi stomacul
Cafeaua facilitează digestia la numeroase persoane: ceaşca dedimineaţă, activează intestinul, gratie efectului stimulent al cafeinei şielementelor sale, stimulează secreţia acidului gastric şi al lichidului bilei.Este adevărat ca impactul cafelei asupra stomacului de la o persoană la alta este diferită. Unii nu pot renunţa la cafea datorită faptuluica le ajuta digestia, alţii suferă de indigestie şi afirmă că nu pot suportacafeaua. Durerile de stomac, aciditatea şi durerile biliare sunt imputatecafelei. Nu se poate afirma, după toate cercetările, ca exista o legăturadirecta între consumul de cafea şi durerile de stomac şi ulcer.Este adevărat ca acizii organici din cafea pot fi acuzaţi, dar soluţiaeste simplă: îndulcirea cafelei. Persoanele sensibile trebuie sa încerce maimulte tipuri de cafea până să găsească una potrivita.
Arsurile din stomac.
Uneori simţim astfel de arsuri, datoraterefluxului de acid gastric în esofag, reflex care, în mod obişnuit este opritde un muşchi situat la intrarea în esofag. Studii efectuate, constata că launele persoane cafeina reduce tensiunea musculară, la altele o creşte saunu are nici un efect în acest sens. Nu putem da vina numai pe cafea. S-aconstatat că un consum mare de grăsimi, mesele grele şi bogate, plusstresul sunt adevăratele cauze.Cafeaua nu poate fi acuzată de provocarea ulcerului. Ulcerul este produs de bacterii în majoritatea cazurilor. A avea aceasta boală şi de aconsuma cafea, este în esenţa o chestiune de toleranta a organismului.
5Cafeaua colesterolului
Consumul de cafea la filtru, nu are nici un efect asupra nivelului decolesterol din sânge. Excesul în greutate şi stresul, rămân principaliivinovaţi. Studiile efectuate în această direcţie, recomandă persoanelor care au maladii legate de metabolismul lipidic sau care prezintă nivel ridicat de lipide în sânge, să consume mai rar cafea, obligatoriu preparatăla filtru cu hârtie şi niciodată cafea fiartă la ibric.Cafeaua filtrată, nu prezintă nici un risc în creşterea lipidelor dinsânge. Cafeina, practic nu are nici o influenţa asupra metabolismuluilipidic.

5.6Cafeaua si cancerul
Antioidanţii conţinuţi de cafea sunt: vitamina B, C, E, carotenul.Aceste componente sunt deja confirmate ca fiind o protecţie împotrivacancerului. Alte elemente ale cafelei au efect antimutagen: ajută celulelesănătoase să nu degenereze. Un studiu recent efectuat în Elveţia, arată căunele lipide din cafea, previn dezvoltarea primei faze a cancerului încelule. Numeroase alte cercetări, anulează orice presupunere de vinovăţieatribuita cafelei în influenţa ei asupra cancerului de stomac, intestine, sau,ovare sau vezica.
7Concluzie
Cafeaua este o băutură care trebuie să ne producă plăcere. Esteimportant să găsim tipul de cafea care îndeplineşte aceste condiţii şi să o preparăm astfel încât fiecare dimineaţă sa fie veselă, plină de energie şifiecare ceaşca să fie plină de relaxare.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s