ACETAT DE ETIL – este al acidului acetic cu alcool etilic. Se gasește în toate vinurile, dar mai ales în vinurile oțetite contribuind la mirosul specific oțetului.

ACETIC ( acid acetic) – acid volatil cu miros înțepator, caracteristic vinurilor oțetite. În vinurile sanatoase acidul acetic se găsește sub 0,7 g/l.

ACIDITATE TOTALĂ -( exprimă în grame acid sulfuric la litru sau acid tartric). Este suma acizilor titrabili când vinul se aduce la pH 7 (netru) prin adaosul unei soluții alcaline titrată.

ACIDITATE VOLATILĂ – ( exprima în grame acid sulfuric la litru sau acid acetic). Parte din acizi grași care aparțin seriei acetice și care se găsesc în vinuri în stare liberă sau salifitată.

ALCOOL DOBÂNDIT – cantitatea de alcool prezent în vin în momentul determinării, fără a ține seama dacă ar putea fi produs mai târziu prin fermentarea zahărului existent ăncă în vin.

ALCOOL POTENȚIAL – cantitatea de alcool care ar putea fi produs prin fermentarea zahărului încă prezent în vin.

ALCOOL TOTAL – suma gradelor alcoolice dobândite și potențiale.

AMABIL – vin necolțuros, vin fără asperități, vin prietenos. Acest caracter este dat mai ales de glicerol si de un glicerol și de un oarecare conținut în zahăr.

ANHIDRIDA SULFUROASĂ ( SO2) – gaz format prin arderea sulfului din aer ( numită și bioxid de carbon se sulf sau bioxid de sulf). Dizolvat in apă formează acidul sulfuros. Este folosit în oenologie ca antioxidant și inhibitor al fermentației.

ANOSMIE – diminuarea sau pierderea mirosului.

ANTOCIANI – compuși fenolici ( polifenoli) care dau culoarea vinurilor roșii tinere. Se extrag din pielița bobului de strugure.

ARMONIE – însușire gusto- olfactivă a vinului care asigură impresia de ansamblu placută. Un vin armonios este în primul rând un vin echilibrat.

AROMĂ – însușire olfactivă a vinului tânăr. Ea este dată de compușii volatili care provin din struguri sau prin fermentare. Uneori aroma se poate menține și la vinuri mai vechi.

AROMA PRIMARA – caracter olfactiv care vine de la strugure, din miezul bobului, dar mai ales din pielița bobului. Ea este cu  ajutorul cărea se poate recunoaște soiul-materie primă. Aroma primara conferă prospetime vinului.

AROMA SECUNDARA – este dată de compușii volatili produși în cursulfermentației alcoolice. Fermentarea vinurilor albe la temperatură scăzută favorizează menținerea în vin a compușilor de aromă.

AROMATIZAT – vinul la care s-au folosit plante aromatizante. De exemplu vinul pelin sau vinul special vermut.

ASPRU (despre vin) – în care se simte pregnat gustul de tanin.

ASTRIGENȚĂ – caracter de ,, asprime” al vinului perceput gustativ, datorită unui conținut ridicat de tanin, care apare mai ales in vinurile roșii tinere.

BITTER – băutură specială tare (18-24 vol.%) amară și dulce ( de obicei peste 80 g/l. În rețeta bitterului nu este obligatorie folosirea vinului.

BORȘIT – caracter acru al vinului înbolnăvit ca urmare a activități bacteriilor lactice care acționeaza atunci când vinul fermentează la  temperatură prea mare ( peste 30 grade).

BOTRYTIZAT ( strugure botrytizat) – strugure afectat de putregaiul (mucegaiului) nobil (Botrytis cinerea). În toamnele mai uscate aceasta are efect benfic asupra calități vinurilor, favorizând obținerea de vinuri dulci ( de exemplu din Grasa de Cotnari).Vin cu caracter botrytizant, e vinul care menține însușirea gusto-olfactiva imprimată de strugurii cu putregai nobil. În toamnele ploioase ciuperca afecteaza grav cantitativ și calitativ recolta.

BOȘTINĂ – fracțiunea din recoltă care rezultă dupa scurgerea mustului ravac. În mod normal boștina merge la presare.

BUCHET – caracteristică olfactivă a vinului vechi. El se dezvoltă în cursul maturări la vas și învechiri la sticlă.

BUCHET SULFITIC – însușire olfactivă pozitivă prezentă la unele vinuri vechi la sticlă, ca urmare a folosirii judicioase a SO2.

CASARE – schimbarea culori vinurilor care apare de obicei la expunerea la lumina si aer.

CAȘEU – caracter gusto-olfactiv discret al vinului, specific mai ales soiurilor semiaromate ( din fr. ,, cache”= ascuns).

CATECHINE – fac parte din taninurile nehidrolizate numite și taninuri condensate.

CATIFELARE – însușire a vinului de a ,, unge”, de a aluneca ușor în gură. Vinul este lipsit de asprime, necolțuros.Calificarea este conferită mai ales de conținutul în glicerol.

CAUDALIE – persistența gusto-olfactivă a vinului după de a fost înghițit. Se masoara în secunde.

CENTRUL VITICOL – teritoriul ce cuprinde plantațiile de vii din una sau mai multe localități, care fac sau nu parte integrată dintr-o podgorie, constituind o unitate teritorială caracterizată prin condiții asemăaătoare de climă, sol și sortiment și printr-o calitate specifică vinului.

CIVETĂ – mamifer carnivol din familia veverițelor, cu blană gri ornată cu benzi și pete negre, care masoară  cm lungime. Civeta care traieste in Africa și India posedă o pungă anală ( ca și moscul ) a cărei secreție cu miros puternic și tenace se folosește in parfumerie.

CORPOLENȚA – plinătatea vinului. Corpolența se detectează cu senzorii tactili ai cavitații bucale. Corpolența este în principiu conferită extractului vinului.Un vin corpolent este mai puțin fluid, nau onctuos.

DOC – vin de calitate superioară cu denumire de origine controlată.

DROJDII (levuri) – ciuperci unicelurare care provoaca fermentația mustului.

DROJDIE – depozit rămas la fundul vasului dupa terminarea fermentației alcoolice.

DROJDIE ( iz de…) – miros neplăcut obținut în urma degradări levurilor la vinurile ținute exclusiv pe depozit.

DUR – vin care prezintă o dominanță a aciditații și astringenței, lipsit de armonie și moliciune, greu de băut.

ECHILIBRAT – însușire a vinurilor la care componentele gustative se află într-un echilibru optim, fara ca vreunul dintre componente să deranjeze.

EMPRIREUMATIC – gust și miros picant, iritant, dezagreabil.

EXTRACT – totalitatea componentelor nevolatile ale vinului. Extractul confera corpolența și bogătia vinului.

    EXTRACTIV – vin cu conținut ridicat în extract,( prin extract se întelege rezidul ramas dupa evaporarea substanțelor volatile din vin). 
    FAD ( referitor la vin) – cu aciditate scăzută, inexpresiv.

    FERMENTAȚIE MALOLATICĂ – fermentație provocată de bacteriile lactice și constă în transformarea acidului malic în acid lactic. Ca urmare aciditatea vinurilor se diminuează. Procesul este benefic mai ales vinurilor rosii.

FLORAL – caracter olfactiv care sugereaza mirosul de flori.

FOXAT – caracter olfactiv specific soiurilor de hibrizi direct producatori obtinuți în prima generație ( Noah, Isabella, Lydia, etc).

FUL – diminuarea progresivă aintensități culori.Culoarea lipsită de fermentație.

FRUCTUOS – vin care pastrează caracteristicile gustative și olfactive de struguri proaspeți, însusire propice vinurilor noi, care se diminuează prin învechire.

GLICEROL ( glicerină ) – component natural al vinului. conferă vinului ocuozitate și catifelare. Bogația în glicerol este un semn al generozitați vinului.

GRAND CRU ( la francezi) – vinuri seci (cărora le lipsește un conținut in zahar).Se folosește expresia mai ales pentru vinurile noi, care se consumă mai  repede.

GREU – caracter gustativ al vinului dat mai ales de bogăția în extract, dar și dat de aminoacizii proveniți prin autoliza poteica a celulelor de levuri ramase în butelia nedegorjată.

HIDROGEN S?ULFURAT ( miros) – a se vedea miros sulfhidric.

IZ DE BORBOT ( de rachiu sau distilat) – miros specific provenit, fie de la adaosul de distilat in vin, fie de la transportul vinului în cisterne folosite anterior pentru rachiu.

IZ DE DROJDIE – prezent la vinurile tinere ținute ăea mult timp pe drojdie.

IZ DE FERMENTAȚIE MALOLACTICA – miros neplăcut propriu vinurilor tinere în curs de fermentare sau imedeat dupa aceea. Acest miros dispare singur în 1-2 ani.

MIROS SULFHIDRIC – miros de hidrogen sulfurat( H2S), miros neplacut de ouă clocite sesizat la unele vinuri ( mai ales tinere).

ETC – ……….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s