Introducere.

Posted: December 10, 2011 in Aprecierea calități vinulurilor prin degustare.

Degustarea este aprecierea prin gust și miros a calitați unui vin. A degusta înseamna a supune vinul simțurilor noastre.

Fiecare persoană este aptă de a degusta. Consumarea unui vin poate să devina degustare printr-un efort al atenției și analizei impresiilor. Degustătorul trebuie să știe să exprime ce simte, în termeni clari și să fie capabil de a formula o opinie; cea ce nu este ușor.

,,Fiecare bea vinul pe caer-l merita. Fără consumatori cultivați, nu există vinuri mari ” sau ,, consumatorul cere, dar trebuie să știe ce să ceară, iar dacă nu știe , el trebuie învațat.”

Marea masă a consumatorilor trebuie învațată să aprecieze vinul bun, cea ce înseamnă că producătorii de vin trebuie sa preia rolul de ,, formatori ai gustului” . În acest sens ,, piața internă să fie alimentată cu vinuri de aceaș calitate cu cea a vinurilor pentru export.”

Una din dificultățile degustării este perceperea aromelor. Contrar numeroaselor alte sucuri de fructe, sucul de struguri (must) nu ofera nimic pe plan aromatic. Vinul , realizat printr-o metoda de vinificare poate fi considerat ca un ,, adevarat miracol al naturii”(N. GOT) care permite unui must oarecare să se transforme în mari vinuri, datorită ,, magiei fermentației”. Vinul nu se dezvaluie usor, iar complexitatea aromelor primare sau secundare nu facilitează pe oricine în acest domeniu.

Gustativ vinurile au unele caractere comune.Influența climatului, a soiului de vită de vie, starea de maturitate a strugurilor, tehnicile de vinificare și conservare, au permis crearea a numeroase tipuri de vinuri. Nu se poate judeca dupa aceleaș norme un vin de consum curent cu altul de calitate superioara , un vin dulce sau un vin spumant. Marea dificultate a degustării, în mod sigur, este de a judeca vinurile la categoria lor.

Urmarește urmatorul meu post pentu a descoperi :Reguli și mecanisme ale degustarii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s