Recoltarea strugurilor

Posted: December 6, 2011 in Vinuri si Vita de Vie

Recoltarea strugurilor

Se efectueaza la maturitatea tehnologica. Recoltarea strugurilor este operaţiunea care încununează activitatea viticultorului şi asigură materia primă vinificatorului.

Calitatea strugurilor pentru vin este determinată de însuşirile de soi, tehnologia de cultură a viţei de vie şi de modul de organizare şi desfăşurare al culesului.

Organizarea campaniei de recoltare a strugurilor pentru vin se face pe baza următoarelor elemente: structura soiurilor din plantaţie şi a etapa de coacere a strugurilor, producţia de struguri evaluată, urmărirea procesului de maturare şi aprecierea stadiilor de maturare a strugurilor, starea de sănătate a strugurilor şi sensibilitatea la putregaiul cenuşiu, scopul tehnologic, capacitatea de vinificare, metoda de recoltare şi nu în ultimul forţa de muncă existentă.

Stabilirea momentului de recoltareMomentul optim pentru recoltarea strugurilor pentru vin este la maturitatea deplină, când valorile însuşirilor tehnologice exprimă potenţialul cantitativ şi calitativ al soiurilor. Pentru realizarea scopurilor propuse prin vinificare, strugurii se recoltează la maturitatea tehnologică, care poate coincide cu maturitatea deplină, o poate precede sau depăşi.

Maturitatea tehnologică la soiurile de viţă de vie de mare producţie pentru vinurile de masă este în momentul acumulării unui conţinut în zaharuri de minim 145 g/l, necesar asigurării unei tării alcoolice dobândite de minimum 8,5% vol. Maturitatea tehnologică a strugurilor pentru vinurile cu indicaţie geografică recunoscută este momentul în care se acumulează o cantitate minimă de zaharuri de170 g/l, iar pentru vinurile cu denumire de origine controlată un conţinut minim de 187 g/l, ceea ce corespunde unei tării alcoolice de 11,0 % vol.

La început se recoltează soiurile de viţă de vie pentru vinuri de masă, albe şi roşii, la maturitatea deplină a strugurilor, care acumulează cantităţi mici de zaharuri şi înregistrează pierderi mari cantitative prin supramaturare şi soiurile sensibile la putregai.

După maturitatea deplină se recoltează strugurii soiurilor albe pentru vinuri albe de calitate şi soiul aromat Muscat Ottonel, acesta având o coacere mai timpurie şi manifestând o scuturare puternică a boabelor la supramaturare.

În ultima perioadă se recoltează strugurii pentru vinuri de calitate albe şi aromate pentru vinurile de calitate („cules târziu” şi „cules la înnobilarea boabelor”) şi se încheie cu strugurii soiurilor roşii cu coacere târzie, ajunşi la maturitatea antocianică, fără a întârzia însă recoltatul până la apariţia îngheţurilor timpurii de toamnă, care degradează antocianii prin hidroliză.

Eşalonarea recoltării strugurilor pe etape prestabilite se poate face în cazul recoltelor sănătoase şi în toamnele cu condiţii meteorologice optime. În cazul recoltelor avariate de îngheţ, grindină sau putregai şi a condiţiilor meteorologice nefavorabile, pentru evitarea pierderilor, recoltatul se face fără a ţine cont de principiile de eşalonare, iar destinaţia producţiei se va stabili în funcţie de calitatea acesteia.

Pentru evitarea pierderilor de producţie în perioada culesului se recomandă declanşarea culesului cu câteva zile înainte de momentul maturării tehnologice, astfel încât la jumătatea culesului să se atingă stadiul de maturare dorit şi să fie compensate pierderile de producţie din perioada a doua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s