Potential vitivinicol

Posted: December 6, 2011 in Vinuri si Vita de Vie

 

    Centrul Romăneşti se cultivă atât soiuri de viţă albe, cât şi roşii. În structura soiurilor roşii predomină Pinot noir – 50%, Cabernet-Sauvignon – 25%, Merlot – 10%, iar dintre soiurile albe predomină Aligote – 30%, Feteasca albă – 20%, Chardonnay, Riesling de Rhin, Traminer rose – de la 5 la 7%. Cele mai renumite vinuri de calitate superioară produse în centrul Romaneşti este vinul roşu sec (VDO) Romăneşti, produs din soiurile Cabemet-Sauvignon, Meriot şi Malbec, vinul specializat de desert Trandafirul Moldovei, produs din soiurile Traminer rose şi Traminer alb. Cercetările au demonstrat calitatea vinului de renume Romăneşti se caracterizează prin următoarele date: alcool etilic – 11,0%vol., zahăr – 1,9 g/dm3, acizi titrabili – 6,4 g/dm3, acizi volatili – 0,53 g/dm3, acid sulfuros total – 65 mg/dm3, acid sulfuros liber-15 mg/dm3, fier – 8,6 mg/dm3, substanţe fenolice – 1,0 g/dm3, substanţe colorante – 190 mg/dm3, extract nereducător – 29,5 g/dm3, nota apreciată organoleptică – 9,3 puncte.

Centrul viti-vinicol Cricova este situat la o distanţă de 10 km de mun. Chişinău. Plantaţiile de vii ocupă 9,5% din terenurile agricole. Particularităţile geografice ale centrului sunt diferite, deoarece în partea de est se mărgineşte cu râul Nistru, iar în partea de vest – cu Codrii Centrali. Teritoriul se caracterizează printr-un relief liniştit cu pante îndreptate spre Nord-Vest, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Est. Înclinarea pantelor variază între 7-12%. Predomină înălţimile absolute de 120-200 m, iar cea relativă – de 30-65 m. Condiţiile climaterice se caracterizează astfel:

– perioada de vegetaţie durează 170-175 zile;
– suma temperaturilor active – 2900-3100°C;
– temperatura medie anuală 9,0-9,6°C
– temperatura medie a lunii iulie este de +22°C;
– temperatura minimală în lunile de iarnă este de -20,5..-22,0°C;
– temperatura medie a lunii ianuarie -3,2°C..-3,0°C;
– precipitaţiile atmosferice constituie 500-540 mm, inclusiv în perioada caldă 360-412 mm;
– coeficientul hidrotermic este de 0,9-1,1;
– umiditatea relativă a aerului constituie 70-72%.

Solurile acestui centru sunt variate pentru vii: cernoziomurile obişnuite (18,6% din teritoriul centrului), tipice (13,5%), carbonatate (11,4%), levigate (4%), rendzine formate pe calcar (3,3%), cernoziomurile erodate mediu şi puternic (7%).

Toate aceste condiţii contribuie favorabil la cultivarea soiurilor albe şi roşii de viţă de vie. Printre soiurile albe predomină: Aligote – 35%, Chardonnay – 10%, Sauvignon – 8%, iar dintre soiurile roşii:Pinot noir – 60%, Merlot – 13%, Cabernet-Sauvignon -12%.Producţia de struguri obţinută se caracterizează printr-o acumulare moderată de zaharuri şi o aciditate relativ ridicată. Vinurile renumite ce se produc In acest centru sunt vinurile albe de calitate superioară: vin cu denumire de origineChardonnay de Cricova, spumante naturale şi clasice de Cricova etc. Cercetările au demonstrat: calitatea vinului Chardonnay de Cricova se caracterizează prin următoarele date: alcool etilic – 10,9% voi., zahăr – 1,0 g/dm3, acizi volatili  – 0,33 g/dm3, acizi titrabili – 6,0 g/dm3, fier – 7,0 g/dm3, extract nereducător – 19,2 g/dm3 şi nota aprecierii organoleptice – 9,4 puncte. În perioada anilor 1990-2001 şi pe parcurs s-au efectuat cercetări intensive şi minuţioase pentru evidenţierea posibilităţilor ecologice a microraioanelor centrului viti-vinicol Cricova.La diferite concursuri internaţionale de vinuri SA „Cricova” (vin spumant Cricova, Dionisys, Chardonnay de Cricova) au obţinut la aprecierea degustaţiei  9,4 – 9,6 puncte.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s