Aprecierea calitatii strugurilor , Analiza senzoriala
Examinarea vizuala a vinului
Prima testare a vinului, consta în examinarea vizuala. Se apreciaza starea de limpiditate, caracteristicile cromatice, starea de oxidarea, degajarea CO2 din vin, spumarea si perlarea în cazul vinurilor efervescente.
Limpiditatea vinului. Se examineaza transparenta vinului printr-o observatie atenta pe un fond alb, cu lumina reflectorizanta. Termenii care se utilizeaza pentru aprecierea limpiditatii vinului: tulbure, opalescent, limpide, clar, stralucitor, cristalin
Caracteristicile cromatice. Se refera la culoarea vinurilor, apreciindu-se intensitatea si nuanta culorii care dau roba vinului, precum si stralucirea culorii.
Termenii utilizati pentru aprecierea nuantei culorii sunt diferiti, în functie de categoria vinurilor:
– la vinurilor albe, culoarea alb – verzuie, alb – galbuie, galben – pai, galben-auriu, patat, oxidat/brunificat
– la vinurilor roze: culoarea roz-franc, trandafiriu, roz-zmeuriu, roz-pal (coaja de ceapa), roz intens (somon)
– la vinurile rosii, culoare rosu-franc, rosu-purpuriu, rosu-rubiniu, rosu-violaceu, rosu-albastrui, rosu-cafeniu, rosu-brun, violaceu